marți, 15 mai 2012

Miyamoto Musashi sau Maestrul Celor Două Săbii

Foto: simandan.com

Considerat unul dintre cei mai mari samurai al tuturor timpurilor, Miyamoto Musashi, este părintele stilului de luptă cu “cele două săbii”. Dintr-un tânăr cu apucături sălbatice, însetat doar de faimă, prin multă determinare, autocontrol și supliciu, a reușit să devină unul dintre cei mai mari samurai al Japoniei și reformatorul “Codului Bushido”.

Născut în anul 1584 ca Shinmen Takezo în provincia Harima aflată pe insula Honshu, la vârsta de 7 ani este luat de unchiul său, cunoscut sub numele budist de Doribo pentru a locui la templul budist Shoreian. Cinci ani mai târziu câștigă primul său duel în fața lui Arima Kiheia dept al stilului Shinto Ryu.

Fiind un tânăr însetat de faimă și dornic să demonstreze că poate ajunge un mare samurai, în anul 1600 pleacă de la templu pentru a lupta în marea bătălie de la Sekigahara. Armata lui Toyotomi Hideyori, alături de care a luptat Takezo pierde lupta în fața forțelor conduse de Tokugawa Ieyasu și astfel, dezamăgit de eșec, tânărul începe să călătorească ajungând chiar să doarmă nopțile în păduri, sub cerul liber și în peșteri. În acești ani își schimbă numele din Takezo Shinmen, în Miyamoto Musashi.

În lunga lui călătorie, întâlnește diferiți oameni, meșteri în olărit, în caligrafie, în făurirea săbiilor, în lupta cu ghioaga, în sculptură și de la toți învață ceva și cel mai important, învață să-și “lustruiască” spiritul.

După 4 ani de călătorit, întră în adevăratul sens al cuvântului în lumea samurailor, câștigând unul după altul, toate duelurile pe care le-a inițiat și la care a fost provocat. În rândul victoriilor lui se înscriu cea împotriva școlii de sabie Yoshioka, îi urmează cea împotriva preoților budiști de la templul Kofuku-ji (antrenați în stilul Hozoin-ryu), Shishido Biaken (maestru în lupta cu kusarigama, armă tipic japoneză - un fel de seceră cu lanț și greutate la capătul opus lamei), Muso Gonnosuke (maestru în ciomag), roninii (samurai fără stăpân) Hayashi Osedo și Tsujikaze Tenma.

Timp de un an se retrage în pustietate pentru a practica meditația zazen (ramură a budismului) și în același timp se pregătește spiritual pentru lupta împotriva samuraiului Sasaki Kojiro, maestrul și dezvoltatorul stiului Ganryu. Duelul de pe coasta insulei Shimonoseki, împotriva lui Kojiro este cel mai greu din întreaga sa viață dar este și momentul în care practic ia naștere stilul “celor două săbii”.

Miyamoto Musashi and Sasaki Kojiro; Foto: therovingroninreport.blogspot.com

Lupta acerbă dintre cei doi s-a desfășurat în apă, împotriva așteptărilor lui Kojiro care a fost convins că victoria va fi a sa. Musashi a sosit pe insulă, vâslind singur la barcă, cu 5 minute mai târziu decât ora stabilită, acest fapt iritându-l pe oponentul său de la bun început; în momentul în care barca a ajuns aproape de mal, Sasaki Kojiro a intrat pășind încet în apă, adresându-i insulte lui Musashi și păstrându-și o mână pe teaca sabiei, iar cealaltă mână prinzând firm mânerul sabiei. Calmul ireproșabil al adversarului îl enerva la culme. Brusc, Musashi, realizând că se află mai sus decât adeversarul său, fiind încă în barcă, își ia avânt și, scoțându-și sabia cu tot cu teacă, zboară în direcția lui Kojiro; acesta din urmă parează la timp atacul plin de forță al lui Musashi, lansând imediat atacuri pline de furie și forță. Musashi își simte moartea aproape și caută o soluție la ferocitatea și la rapiditatea loviturilor adversarului. ”Ah, dacă aș putea lupta cu ambele mâini!” gândește brusc Musashi simțind că nu poate para și ataca în același timp. ”Asta e! Două săbii!” își strigă în gând samuraiul găsind soluția perfectă. Zâmbetul apărut pe chipul lui a reușit să-l facă pe Kojiro să-și piardă concentrarea pentru o clipă; acea clipă fatală în care Musashi și-a scos și cea de-a două sabie cu teacă și, parând cu sabia lungă din mâna stângă atacurile haotice ale adeversarului, cu sabia scurtă i-a aplicat lovitura mortală. Așa s-a născut stilul “cu două săbii”, stil de luptă care-l va plasa pe Miyamoto Musashi în istoria frumoasă și complexă a Japoniei.

Foto: en.wikipedia.org
Anii ce urmează se desfășoară normal, ca pentru orice samurai, intrând în serviciul lordului Hosokawa Tadatoshi. Își deschide propria școală de sabie, unde predă stilul “celor două săbii” și în același timp începe să scrie Cartea Celor Cinci Inele, unde abordează tema războiului din punct de vedere filozofic și unde prezintă o nouă formă a “Codului Bushido” (Codul Luptătorului), folosindu-se de propriile observații și de propria experiență.

Cel care a prezentat într-un mod intens, respectând în același timp cu acuratețe istoria zbuciumată a Japoniei, viața celui mai mare samurai al Japoniei, a fost scriitorul Eiji Yoshikawa, ce i-a dedicat un roman numit simplu Musashi întins pe 4 volume. De asemenea, povestea lui Misashi a cnoscut numeroase ecranizări dintre care cea mai cunoscută este cea a regizorului Hiroshi Inagaki, din 1954, cu titlul Samurai I: Musashi Miyamoto, film care i-a adus acestuia un premiu Oscar.

Acesta a fost, pe scurt Musashi, maestrul stilului luptei “cu două săbii”. 

Arina Simionescu


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More